Jak eliminować fałszywe alarmy?
2011-11-08
Podatność na fałszywe alarmy to poważny problem związany z czujkami pożarowymi. Jednym ze skutecznych rozwiązań jest zastosowanie Czujki Multisensorowej O2T marki ESSER.
Około 80% „pobudzeń” czujek konwencjonalnych, jednodetektorowych wynika z oddziaływań zjawisk symulujących pożar.
Fałszywe alarmy mogą być skutkiem:
- działania środowiska (zawilgocenie, mgła, temperatura, szybki przepływ powietrza),
- procesu technologicznego (emisja aerozoli, temperatura, pył),
- działalności osób przebywających w nadzorowanym obiekcie (aerozole towarzyszące gotowaniu, kurz wznoszący się podczas porządkowania pomieszczeń, palenie tytoniu, para wodna),
- oddziaływania elektromagnetycznego,
- oddziaływania mechanicznego (wibracje, wstrząsy),
- uszkodzenia wewnętrznych układów elektronicznych,
- innych, nieidentyfikowalnych zjawisk.
Można je eliminować poprzez:
- dwustopniową organizację alarmowania, weryfikującą alarm,
- koincydencję dwuliniową (dwustrefową), wyzwalającą alarm, gdy zostaną pobudzone czujki zainstalowane na dwóch różnych liniach lub przyporządkowane do różnych stref dozorowych (oddzielone izolatorem zwarć),
- koincydencję dwuczujkową jednoliniową (jednostrefową), wyzwalającą alarm, gdy zadziałają dwie czujki przyporządkowane do tej samej strefy,
- koincydencję czasową - alarm zostanie wyzwolony, gdy dwie czujki zadziałają w określonym czasie,
- zastosowanie czujek z progiem różniczkowym,
- obniżenie czułości danego detektora.
Niezawodne rozwiązanie od ESSER
Czujka Multisensorowa O2T to doskonałe rozwiązanie, eliminujące fałszywe alarmy w systemach pożarowych ESSER. Detektor optyczno-optyczno-termiczny jest odporny na fałszywe alarmy i jednocześnie gwarantuje wysoką czułość.
Ponadto zastosowanie dwóch sensorów optycznych o różnych kątach rozproszenia zapewnia stabilną pracę w najbardziej niekorzystnych warunkach otoczenia. Czujka, dzięki możliwości autokompensacji, utrzymuje stałą czułość przy postępującym zabrudzeniu komory optycznej, a także przy zmianach ciśnienia lub w warunkach kondensacji pary wodnej.